English

Miksi empatiaa tarvitaan luovaan työhön?

Teknologian nopea kehitys ei poista tarvetta aitoon ihmisten väliseen myötätuntoon. Näin sanoo aivotutkija Katri Saarikivi, joka puhui taannoin tilaisuudessamme Hakaniemessä. Tilaisuuden jälkeen hän istui Salomaa Yhtiöiden silloisen toimitusjohtajan Antti Kärävän kanssa alas juttelemaan empatian merkityksestä luovassa työssä.

Aivotutkija Katri Saarikivi haluaisi nähdä etenkin työyhteisöissä enemmän empatiaa.

– Empatia on ennen kaikkea ihmistajua ja kokoelma erilaisia kanssakäymiseen vaadittavia taitoja. Se on kykyä asettua toisen asemaan ja taitoa jakaa kokemuksia keskenään. Lajina ihminen pystyy empaattisiin tekoihin, joten miksei se toimisi siten joka päivä?

Teknologia on luotu paikkaamaan ihmiseltä puuttuvia ominaisuuksia, mutta kaikkeen ei sekään kykene. Kone ei esimerkiksi pysty muodostamaan kumppanuuksia, yhteisöjä tai ystävyyksiä tai sosiaalisia suhteita ylipäätään.

– Toisaalta ihminen on niin pieni, hidas ja heikko eläin, että sen on pakkokin tehdä yhteistyötä toisten kanssa, Saarikivi korosti puheessaan.

Koneiden kehittyminen helpottaa työntekoa, mutta herättää myös huolta työn tulevaisuudesta. Tämän Saarikivi ymmärtää hyvin.

– Moni pohtii, voiko kone syrjäyttää ihmisen, jolloin oma asema työpaikalla tai yhteiskunnassa muuttuu. On selvää, että meidän on pakko pysyä hereillä, kun vuorovaikutus ympärillä kehittyy.

Hän nostaa esiin myös yhden ihmiselle inhimillisen ja tyypillisen piirteen: sorrumme helposti pohtimaan sitä, mitä joku toinen tuntee tai ajattelee. Tässä piilee väärinymmärryksen riski.

– Toista ihmistä on helppo tulkita väärin. Vaikka jokin asia olisi toisen mielessä kuinka neutraali tai positiivinen tahansa, itse voi tulkita sen negatiiviseksi. Ei kannata tuhlata aikaa toisen ajatuksen arvailuihin, vaan puhua asioista avoimesti, Saarikivi päättää.

Empatia on kullanarvoista varsinkin luovassa työympäristössä. Miten empaattinen ilmapiiri luodaan? Mihin asioihin jokaisen kannattaisi kiinnittää huomiota? Katri ja Antti juttelivat aiheesta, katso tunnelmia videolta.

Takaisin etusivulle